Decarbonisation of the industry through the use of mini turbines

30-10-2017

Ons energiesysteem is op weg naar een duurzamere toekomst. Tijdens de COP21 in Parijs hebben 192 landen ingestemd om de opwarming van de aarde tot onder de 2 graden Celsius te beperken. Dit vereist maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen met 80-95% in 2050 ten opzichte van 1990.

Volgens de onderzoekers van Berenschot vormt de energietransitie een grote uitdaging voor de Nederlandse industrie, vooral met betrekking tot de industriële warmtevraag. Op dit moment kunnen we weinig CO2-reducties realiseren bij de productie van hoge temperaturen.

Mini turbine principe

Het mini turbine principe biedt echter een nieuwe oplossing: ‘Een carbon lean concept waarin elektriciteit op zeer efficiënte wijze wordt geproduceerd door gebruik te maken van de vraag naar stoom. Dit principe is gemakkelijk toepasbaar en bespaart op emissies en kosten, aldus het rapport.

De onderzoekers verwijzen naar het door Innecs Power Systems ontwikkelde innovatieve concept voor een mini-turbine. Deze mini-turbine heeft opmerkelijke eigenschappen, waardoor elektriciteit kan worden gegenereerd met een zeer hoge efficiëntie, wat resulteert in een korte terugverdientijd.

Conclusies

De conclusies van het onderzoeksrapport zijn helder:

  • De energietransitie vormt een grote uitdaging voor de Nederlandse industrie, met name met betrekking tot de industriële warmtevraag. Tegelijkertijd groeit de vraag naar duurzame elektriciteit, die echter druk uitoefent op de beschikbare energiebronnen.
  • In de industrie bieden mini-turbines de mogelijkheid om efficiënte warmteproductie te combineren met het opwekken van elektriciteit. Deze oplossing zorgt niet alleen voor een vermindering van het totale noodzakelijke elektriciteitspark, maar ook voor een duurzamer energiesysteem als geheel.
  • Een mini-turbine zet een groot aandeel (~ 86%) van energie om in processtoom en een klein aandeel (~ 9%) in elektriciteit. Als directe consequentie is het mogelijk om elektriciteit te produceren bij een hoog marginaal elektrisch rendement van ongeveer 90%. Het concept is geschikt voor kleine en middelgrote industrieën, waarvoor een CO2-neutrale oplossing (nog) niet haalbaar is. Wanneer het volle potentieel van miniturbines in de Nederlandse industrie zou worden toegepast, draagt dit bij tot de vermindering van 1,3 miljoen ton CO2.
  • Door zijn unieke eigenschappen kan een mini-turbine concurreren met beschikbare technieken, zowel wat de kosten als duurzaamheid betreft. De CO2-uitstoot voor de productie van elektriciteit via miniturbines is 1,75-4 keer lager dan in respectievelijk gas- of kolencentrales.

MiniSTEG

Innecs Power Systems ontwikkelde een mini-turbine, de MiniSTEG, door twee technologieën, de PowerBurner en SteamExpander, te combineren. Deze MiniSTEG biedt een oplossing die:

  • toepasbaar is in verschillende industrieën;
  • duurzaam is door de CO2-voetafdruk van de industriële elektriciteitsvraag te verminderen;
  • financieel aantrekkelijk is;
  • flexibel is.

Meer informatie over de MiniSTEG, kijk op onze productpagina.

Het complete onderzoeksrapport bekijken?

Wilt u het complete rapport van Berenschot (alleen in het engels) doorlezen, klik dan hier voor de online versie:

Ontvangt u het rapport liever als PDF download-document in uw mailbox?

>> Download het rapport hier

Onderzoeksrapport-Berenschot-InnecsIk wil meer informatie over:
MiniSTEG


* = verplichte invoer