Albert Schweitzer ziekenhuis past bestaande ketels aan in plaats van vervangen

12-12-2016

NOx eisen 2017 - referentie Innecs- ASZ DordrechtVeel bedrijven en instellingen worstelen met de vraag, of zij hun installatie op tijd kunnen aanpassen, óf moeten vervangen, met alle investeringen van dien. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht kreeg ook met deze vraag te maken.

Bas Naaktgeboren, Beheerder, Werktuigbouw, Meet & Regeltechniek van het ASZ: "Uit onderzoek van het Albert Schweitzer ziekenhuis  en  de informatiebijeenkomsten van  IL&T bleek, dat er voor onze 20 jaar oude vlamkeerketels, die wij hier in gebruik hebben, geen ombouw mogelijk was. Vervanging door nieuwe ketels bleef als enig alternatief over om aan de nieuwe emissie-eisen te voldoen. Dat zou een kostbare investering betekenen."

"Wij zijn toen op zoek gegaan naar een alternatieve oplossing, om de bestaande ketels ( 3 stoomketels en 2 warmwaterketels) te kunnen ombouwen. Die techniek bestond nog niet, maar we zijn met Innecs in contact gekomen, die ons wel een oplossing bood. Zij ontwikkelden een kleine brander, die in onze bestaande ketels paste.
Na een intensieve testperiode met 1 ketel bleken de resultaten boven verwachting: met een NOx van minder dan 60 mg/Nm³ bleef de emissie ruimschoots onder de wettelijke eis van < 70 mg/Nm³! Inmiddels zijn alle andere ketels door onze vaste installateur Jonker Ketelonderhoud BV ook voorzien van de BoilerBurner ketelbrander."

Bas Naaktgeboren is zeer te spreken over de ombouw van de ketels: "de BoilerBurner maakte het mogelijk om de bestaande ketels  relatief eenvoudig aan te passen, ook vlamkeerketels, zoals in ons geval. Daarmee voldoet de gehele installatie ruimschoots aan de wettelijke NOx-eis, maar het voorkwam ook een kostbare investering in nieuwe ketels én de bouw van een compleet nieuw ketelhuis!"

Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden om uw bestaande installatie om te bouwen met de BoilerBurner

Helft van de ketels voldoet nog niet aan de eisen

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de aardgasgestookte stoom- en verwarmingsketels (> 1MW) nog niet aan de belangrijkste eis voldoet, namelijk een NOx < 70 mg/Nm³. Er ligt dus nog een "schone" taak op ons te wachten!

De eisen gelden niet alleen voor nieuwe stookinstallaties, maar ook voor bestaande. Dus die van vóór 1 april 2010 of die tot 1 januari 2014 onder de NOx-emissiehandel vielen.
Wilt u zeker weten welke eisen voor welk type installatie van belang zijn, kijk dan in dit overzicht van het Kenniscentrum InfoMil .

Een handig hulpmiddel daarbij is ABees. Deze kunt u hier downloaden.