Pilotproject SteamExpander bij Emmtec succesvol

11-5-2017

Emmtec Industry & Businesspark is een unieke plek in het Drentse Emmen. Op deze locatie bundelen wetenschaps- en onderzoeksinstituten en bedrijven uit de regio hun kennis en vaardigheden om zo weer nieuwe, innovatieve bedrijven in de kunststofsector te creëren. Het Emmtec Industry & Businesspark telt nu ca. 14 bedrijven en organisaties.

Van hogedruk naar lagedruk

Richard de Haan is asset manager bij Emmtec en verantwoordelijk voor alle installaties op het terrein van Emmtec services. Een van de zaken die zij hier centraal regelen is de energievoorziening: “Meer dan de helft van de hier gevestigde bedrijven maakt gebruik van de centraal opgewekte stoomenergie, die via een hogedruk stoomleiding wordt getransporteerd naar de afnemer, waar vervolgens een stoomdrukreductie plaatsvindt.”

“Een kostbaar systeem, met een laag rendement, immers de stoomreductie levert alleen een lagere druk op”, legt Richard uit. “Wij zijn op een gegeven moment in contact gekomen met Innecs Power Systems, die op zoek was naar een pilotplant voor een van hun concepten, de SteamExpander. Dit concept voorziet in een eigen elektriciteitsvoorziening door middel van stoomreductie. Daar zagen wij wel wat in, want het bleek precies de oplossing voor de situatie die wij hier hebben.”

Pilotproject

Richard: “Na een aantal gesprekken is besloten om de pilot hier bij Emmtec op te zetten en gezamenlijk verder te ontwikkelen. Bij een van onze bedrijven op het park hebben wij een proefinstallatie gebouwd, waarin de SteamExpander werd geïnstalleerd.”

“Het principe is eigenlijk heel simpel: de SteamExpander is in staat om stoomdruk te reduceren, in plaats van een gebruikelijk reduceerstation. De drukval zorgt ervoor dat een as een generator aandrijft, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Daarmee kunnen de individuele afnemers voorzien in hun eigen energiebehoefte. 'Gratis stroom' zogezegd! Dat betekent dus meer rendement, minder afname van elektriciteit van het net en een snellere terugverdientijd.”

“Voor ons is dit ook een goede leercase. Sinds vorig jaar september draait de installatie stabiel. Bij de laatste onderhoudscontrole zijn geen afwijkingen gevonden en is de SteamExander probleemloos door de test gekomen. De installatie levert nu 122 kW op, maar dit kan gemakkelijk tot 150 kW oplopen.

Nieuwe projecten

Samen met Emmtec Engineering, die ook de elektrische schakelkast heeft ontworpen, is Innecs nu bezig met 2 nieuwe projecten, waaronder één in Duitsland, waarbij Emmtec mogelijk als hoofdaannemer gaat optreden. “De SteamExpander blijkt niet alleen een goede oplossing bij co-siting, zoals hier bij Emmtec, maar is ook zeer interessant voor individuele bedrijven, waar stoomdrukreductie gebruikt kan worden om elektriciteit op te wekken”, besluit Richard de Haan. 

>> Lees hier meer over de mogelijkheden van de SteamExpander, of maak gebruik van het contactformulier